Je gevoel als kompas

door Marielle Bremer-Jansen  - juli 31, 2022

Ik was koningin in het onderdrukken van mijn gevoel. Hard werken en gaan op mentale kracht. Ik werd er heel goed in, maar mijn gevoel zakte af naar het nulpunt.

Dat kan natuurlijk niet echt, het betekent alleen dat je het afgesloten hebt en leren blokkeren. Daarmee is het niet weg. Je voel blijft aanwezig en zoekt een andere uitweg. Bij mij in de vorm van depressiviteit en totale lege batterij. Ik was eenzaam en voelde me van binnen donker.

Ik leerde Ed kennen, hij zag mijn kern door alle muren heen en zo begon ik te ontdooien. Mijn gevoel kwam stukje bij beetje weer naar boven. Na de geboorte van de kinderen ging dat proces steeds verder. Ik liet steeds beetje bij beetje mijn structuren los en zo kregen mijn gevoel en intuïtie steeds meer ruimte.

Ik weet dus wat het is om vanuit je hoofd te leven en hoe je dat ombuigt naar leven vanuit je gevoel.

Je gevoel komt vanuit je kern en kan je ontwikkelen, stap voor stap. Na elke stap groeit je vertrouwen en durf je de volgende te zetten. Het is een sneeuwbaleffect. Je hoeft geen overzicht te hebben van het begin en eind. Kan ook niet. Andere factoren van buitenaf spelen ook mee en daar heb je meestal geen invloed op. Je hebt alleen invloed op jezelf. Je zet dus iedere keer een stap en dan kijk je weer opnieuw naar wat je wil en wat je voelt. voel je ‘ja’ dan ga je door. Voel je ‘nee’ dan kies je een andere richting.

Het kan zijn dat een stap anders uitpakt dan je verwachtte. Dat kan natuurlijk, dat is niet erg. Misschien zat er bij je gevoel nog een vorm van angst. Onderzoek wat de stap je heeft gekost en gebracht. Kan best zijn dat je ziet dat alles alsnog klopte. Of niet, dat kan ook, maar dan heb je nieuwe wijsheid voor de volgende keer.

Vertrouwen op je gevoel vraagt oefening en soms kom je keien tegen op je weg. Het gaat met vallen en opstaan, maar onderweg groeit het vertrouwen in jezelf en neemt je eigenwaarde toe. Je ervaart je eigen wijsheid en wat je allemaal kan.

Tuurlijk gebruik je ook je gezond verstand, kennis en ervaring, maar je gevoel is vele malen verder ontwikkeld. Het geeft aan wat je met het blote oog niet kan zien en laat je voelen waar je met je verstand niet bij kan.

Het wordt na elke stap duidelijker. Je ruis door angst en twijfel verdwijnt, dat laat je los. Je accepteert wat je voelt en weet dat het klopt. Het wordt je kompas en je leidraad.

Luister naar je gevoel en creëer je eigen magie.

moederschap; worsteling of eitje?

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd