moederschap; worsteling of eitje?

door Marielle Bremer-Jansen  - september 4, 2022

In mijn praktijk zie ik vooral moeders. Grootmoeders, moeders van pubers of jonge kinderen en moeders in spe.

Deze week kwamen schuldgevoel en eigenwaarde voorbij. De lage waarde die ze aan het moederschap geven en het schuldgevoel over hoe ze iets hadden aangepakt. Ik vind dat heel erg en het gaat me aan het hart.

Elke generatie ‘moeders’ kent deze gevoelens wel, maar er zit wel verschil in. De oudere generaties deden het vooral ‘gewoon’. Zij hadden weinig keuze en met een beetje pech kwam de pastoor zelfs nog aan de deur. De generatie van mijn moeder koos al meer bewust, maar bleef meestal wel thuis. Het werd vaak nog veroordeeld als je buitenshuis werkte en je kind kreeg het etiket ‘sleutelkind’. Nu ben je een ’thuisblijfmoeder’ als je NIET buitenshuis werkt. Doe je dat wel dan voel je je vaak schuldig omdat je altijd tijd te kort komt.

Oordelen en stempels, ze doen weinig goeds. Hoe krijg je eigenwaarde als je DOET wat er verwacht wordt omdat je anders wordt veroordeeld. Hoe vermijd je schuldgevoel als je altijd tijd te kort komt. Hoe ontwijk je deze gevoelens als er sterke maatschappelijke richtlijnen zijn. Niet voldoen aan welke norm dan ook laat je minderwaardig voelen en schuldig. In grote of kleine mate, met oordeel kijken is schadelijk en bovendien zie je niet wat er werkelijk is. Je kijkt met een filter.

Veroordeel jezelf in ieder geval niet. Het kan je spijten wat er is gebeurt, tuurlijk. Je ziet wat een actie heeft veroorzaakt en dat kan best pittig zijn, maar schuldig voelen is een lage vorm van emotie en helpt je ook niet. Kijk met COMPASSIE. Kijk naar waarom je iets hebt gedaan, welke emotie of angst eronder zat en hoe je het de volgende keer wil doen. Dan laat je gelijk iets moois zien voor de volgende generatie moeders.

Het is bovendien ook geen eenrichtingsverkeer. Jij vervult de moederrol in je relatie met je kind, maar je komt beide wat brengen en halen. Je kan van elkaar leren. Soms is dat een worsteling en soms een eitje, maar kijk met compassie, dan geef je het de WAARDE die het verdient. Dan CREËER je iets heel moois.

Moederschap, een van de meest uitdagende rollen die er is.

Je rol en plek in het gezin

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd