Je rol en plek in het gezin

door Marielle Bremer-Jansen  - september 4, 2022

Elk gezin vormt een systeem waarin ieder individu een plek en een rol heeft. Wanneer je als kind een rol hebt aangenomen om je gezien en geliefd te voelen dan gaat je dat op den duur opbreken. Het zal je een gevoel van leegte, niet happy, onrust geven dat je niet zomaar weg krijgt.

Je plek:
In een klassieke familieopstelling ga je uit van een vaste (schematische) plek voor ieder gezinslid.

Op jouw ‘eigen plek’ staan binnen de familie of het systeem kan je helpen om je ruimte in het gezin te definiëren en daarmee je het gevoel van bestaansrecht geven. Dit doen helpt je op weg, maar is wat mij betreft een tussenfase in de zoektocht naar jezelf. Je hebt namelijk al een PLEK, want je bent er. Wanneer je dit kan voelen ben je nog krachtiger.

Ongeacht of je wordt buitengesloten, niet erkend, niet gezien. JOUW PLEK IS JOUW PLEK, die kan niemand van je af nemen. Je bent onderdeel van het gezin, van het systeem.

Jouw rol
Als we samen kijken naar je familiesysteem, neem ik je plek mee, maar kijk ik vooral naar de ROL die je hebt vervuld in jouw gezin. Was je een pleaser, de zelfstandige of verzorger? Elke rol komt voort vanuit je behoefte om gezien te worden, geliefd of niet tot last te zijn. Deze rol vervul je al zo lang en zit zo in je systeem dat je hem mee neemt in al je relaties en je belemmert om ruimte vanuit jezelf in te nemen. Gewoon als iets vanzelfsprekends in plaats van er iets voor te moeten doen.

Je ROL ontstaat vanuit je TALENT en KRACHT. Zet je hem in met zorg voor jezelf is deze waardevol. Zet je hem in om geliefd en gezien te worden dan gaat deze ten koste van jezelf. De ruis van verdriet en gemis zorgt dat het jou niet geeft waar je diep van binnen zo naar verlangt. Wanneer je de moeite neemt om het verdriet en de pijn te helen en te genezen als een wond, dan zie je jezelf zoals je bent. Je kracht en je talent kun je dan makkelijk inzetten om te creëren in plaats van ermee te overleven. Het zal je helpen om ook je dromen waar te maken.

Ben je nieuwsgierig naar jouw rol en plek in je gezin van herkomst, neem contact op en dan kijken we samen.

Hoe werkt de energie van een emotie?

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd