Hoe werkt de energie van een emotie?

door Marielle Bremer-Jansen  - september 4, 2022

Energie kan je niet zien, maar zeker wel voelen. Je herkent vast het moment dat je een kamer vol visite inloopt en voelt hoe de sfeer is, toch? Je voelt al snel of het gezellig is of niet. Dat is de energie van alle emoties van iedereen die daar aanwezig is. De optelsom van al deze emotionele energieën is de sfeer die ontstaat in de kamer. 

Hoe ga je om met de energie van een fijne emotie?

Fijne emoties als bv lachen, liefde, vreugde, opwinding zijn heerlijk om te ervaren. Hierdoor heb je er ook geen weerstand op en dat maakt dat je er op een gezonde en natuurlijke manier mee omgaat. Een goed voorbeeld hiervan is een lachbui. Deze wordt getriggerd doordat je iets grappigs ziet of hoort, de energie verwerk je door te lachen en ebt daarna vanzelf weer weg.

Zo geniet je van de emotionele golf van fijne grappige energie. Je doorvoelt de emotie, uit de energie door te lachen en je houdt er een fijne herinnering aan over. 

Wat maakt ‘nare’ emoties zo moeilijk om mee om te gaan? 

De energie van verdriet, boosheid, pijn, jaloezie of angst kan je op dezelfde manier verwerken als die van een lachbui. Een goed voorbeeld is een huilbui. Je verdriet wordt getriggerd door iets wat je hoort of ziet, de energie verwerk je door te huilen en ebt ook vanzelf weer weg. Zo helpt een lachbui ontspannen en geeft een huilbui opluchting.

De verwerking van deze energieën (lachen en huilen) is van binnen naar buiten. Je bent op dat moment juist verbonden met je gevoel en uit het naar buiten wat ook sociaal geaccepteerd is.  

De verwerking van angst, pijn of boosheid is vergelijkbaar. Wanneer je de emotionele golf door je heen laat gaan en bewust doorademt, dan ebt ook deze energie vanzelf weer weg. Het is je weerstand als bv angst (bang dat de pijn je overspoelt) of oordeel (je mag niet boos worden) dat je erop hebt wat het verwerken moeilijk maakt, niet de energie zelf. 

De geschiedenis van onze emotionele ontwikkeling als mens

Afgelopen generaties zijn er  enorm veel blokkades ontstaan op het hebben van ‘nare’  emoties. Voor deze geschiedenis kan ik eeuwen terug kijken, maar ik beperk me tot ongeveer 7 generaties terug. Wat daarin is gebeurd heeft de grootste invloed op ons emotionele leven nu. 

Deze generaties hebben de industriële revolutie en oorlog meegemaakt én een grote invloed van de kerk. Sterke maatschappelijke normen en waarden golden. Hoe gedroeg je je als ‘goede’ man of vrouw, was je in de oorlog fout of juist een held, slachtoffer of dader? Daarbij hanteerde de kerk richtlijnen voor schuld en schaamte. Het was bv een schande wanneer je als ongehuwde vrouw zwanger was. Het maakte dat je je kind ver weg moest baren en terug komen alsof er niks was veranderd. Veelal onder het motto; “Als je het niet ziet, is het er niet” en voor alle emoties was weinig ruimte. 

De generaties die in deze tijden opgroeiden deden wat ze konden en het beste leek op dat moment. Gelukkig worden we ons steeds bewuster van het effect van weggestopte emoties. 

Hoe zorg ik goed voor de energie van mijn emoties?

E-motie is energie in beweging. Wegstoppen, onderdrukken en ontkennen werkt averechts. Het zorgt er juist voor dat de energie harder terug duwt. Opgeslagen emoties verwerken doe je met inzicht (weet je waar je moet zijn), helen (praten en energetische oefeningen) en patronen doorbreken. Zo laat je stap voor stap opgeslagen bagage los en vul je jezelf met lichte energie als vertrouwen, vreugde en liefde. 

 

 

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd