Korte uitleg van familiesystemen

door Marielle Bremer-Jansen  - maart 28, 2024

๐™ƒ๐™š๐™š๐™ก ๐™Ÿ๐™š ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™™๐™š๐™š๐™ก ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™š๐™ฏ๐™š๐™ก๐™›  ~ ๐™ƒ๐™š๐™š๐™ก ๐™Ÿ๐™š ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™™๐™š๐™š๐™ก ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™š ๐™จ๐™ฎ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™š๐™ข ๐™ƒ๐™š๐™š๐™ก ๐™Ÿ๐™š ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™™๐™š๐™š๐™ก ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™š ๐™จ๐™ฎ๐™จ๐™ฉ๐™š๐™š๐™ข ~ ๐™ƒ๐™š๐™š๐™ก ๐™Ÿ๐™š ๐™š๐™š๐™ฃ ๐™™๐™š๐™š๐™ก ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™Ÿ๐™š๐™ฏ๐™š๐™ก๐™›
๐™’๐™š ๐™ฏ๐™ž๐™Ÿ๐™ฃ ๐™–๐™ก๐™ก๐™š๐™ข๐™–๐™–๐™ก ๐™ค๐™ฃ๐™™๐™š๐™ง๐™™๐™š๐™š๐™ก...

Niemand staat los van zijn of haar omgeving, we maken allemaal onderdeel uit van een systeem. Door onze geboorte verbinden we ons zelf aan onze ouders en het familiesysteem. Dit heeft veruit de grootste invloed op onze ontwikkeling.

De ontwikkeling van je eigen systeem

Zelf ben je ook een systeem van verschillende delen, denk aan je lichaam, gedachten, emoties, verstand. Dit zijn op zichzelf al hele systemen, maar staan ook met elkaar in verbinding. Spanning in je rug geeft bv hoofdpijn en een gedachte versterkt weer een emotie waardoor je in je hoofd schiet.

Jouw systeem wordt vooral gevormd in de jaren tot aan je pubertijd. Heb je daarin leren omgaan met emoties, mocht je jezelf uiten of een keer brutaal zijn? Heb je zelfvertrouwen op gebouwd door leren vallen en weer opstaan? Allemaal bepalende zaken voor hoe jij nu in het leven staat.

Patronen uit je jeugd

De patronen die je als kind ontwikkeld, blijven vaak je leven bij je. Ze voelen zelfs zo eigen, dat je denkt dat je zo bent. Patronen als pleasen om aardig gevonden te worden of jezelf wegcijferen om niet tot last te zijn. Altijd helpen, omdat jij je verantwoordelijk voelt en je je anders schuldig voelt.

Zo zorgen deze patronen ervoor hoe goed jij voor jezelf zorgt. Hoeveel ruimte je inneemt, kan ontvangen en jezelf uiten.

Systemen zijn een weerspiegeling

Zo binnen, zo buiten. Het is een oud wijs gezegde en waar. Je binnenwereld zie je weerspiegeld in je buiten wereld. Je trekt mensen aan die aansluiten op jouw patroon van bv pleasen, wegcijferen, verzorgen. Wil je hier iets in veranderen, dan moet je iets in je patroon veranderen.

Vreemde eend in de bijt

Voel jij je anders dan je familie, heb je geen herkenning en denk je soms โ€œWat doe ik hier?โ€

Over het algemeen kom je niet zomaar bij je ouders terecht. De plek en het gezin waarin je wordt geboren bieden de omstandigheden waarin jij je kan ontwikkelen. Waarin je je levenslessen kan leren en je levensdoel kan uitvoeren.

In een gezin kom je allemaal iets halen (leren van) en brengen (leren aan). Wanneer je jezelf een vreemde eend in de familie voelt, kan het zijn dat je er juist bent om negatieve patronen te stoppen. De andere kant daarvan is dat je juist je individuele kracht leert versterken.

Zo word je steeds meer jezelf

Er zijn echter veel meer systemen. De wereld, het universum, maar op persoonlijk vlak is elke relatie die je hebt ook een systeem. De relatie met je partner, je vriend(in), je buren, je collega, je baas. Maar denk ook aan de relatie met je geloof, je cultuur, de plaats of het land waar je in leeft.

Elk systeem wordt vorm gegeven door de acties en reacties van mensen die ermee verbonden zijn. Als er in een van die delen iets veranderd, heeft dat effect op het geheel. Niet altijd zichtbaar met het blote oog, maar het is er wel.

Eerst opruimen

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geรฏnteresseerd