Systeem schudders en zorgers

door Marielle Bremer-Jansen  - maart 18, 2024


Wat leer je van de relatie met je kind

Er worden zoveel kinderen geboren met een hoog bewustzijn die allemaal iets komen brengen. Je bent als moeder niet alleen de ‘leraar’ en je kind is niet alleen de ‘leerling’. Jullie leren beide van én aan elkaar. Sterker nog, in de relatie met je kind zitten vaak je grootste lessen en wordt je het meest geconfronteerd met jezelf. Simpelweg omdat je kind je spiegelt en reageert op jou door je te kopiëren, te ontzien of tegen je in te gaan. 

Gedrag van kinderen die spiegelen verdeeld in twee groepen

Het gedrag van je kind en hoe het reageert op jou, kan je grofweg onderverdelen in twee groepen:

  • De systeem schudders, zij zorgen dat jij uit je comfortzone moet stappen
  • De systeem zorgers, zij zorgen juist voor jou niet door niet tot last te zijn

Handen vol aan het gedrag van je kind? 

Dit zijn vaak de kinderen die schudden aan je systeem. Die de stempel ‘lastig’ of ‘moeilijk’ krijgen. Dat komt omdat zij letterlijk schudden aan jouw systeem of aan het systeem waar je uit komt, jullie familiesysteem. Hun gedrag maakt dat je je eigen 'veilige' patronen van bv harmonie bewaren, of doen zoals het 'hoort' moet loslaten. Hierdoor kom je je eigen angsten tegen van bv het oordeel van anderen. Wanneer je echter deze angsten oplost, ontstaat er ruimte en kan je vanuit je eigen wijsheid je kind gaan helpen. Deze kinderen leren je:

  • Grenzen stellen, omdat ze gedrag laten zien wat niet kan.
  • Je eigen overtuigingen loslaten, omdat ze zichzelf willen zijn. 
  • Het rustiger aan te doen, omdat je kind je zorg en aandacht nodig heeft. 

Je kind  en voelt zich ‘anders’

Het zijn vaak de kinderen die ‘anders’ zijn. (Ik gebruik het woord ‘anders’ puur voor de duidelijkheid.) In mijn ogen zijn het vaak zeer bewuste (intelligente, hoog gevoelige) kinderen, maar waar de standaard regels bv op school, niet voor werken. Simpelweg, omdat dat de bedoeling is. Het is juist de bedoeling dat je als moeder verder gaat kijken dan ‘de standaard’ en zo ontdekt wat je kind (en jij) echt nodig heeft. Zo schudden jullie samen aan het (school)systeem;). Door deze zoektocht leer je op je gevoel en intuïtie vertrouwen. 

Geen kind aan je kind?

De systeem zorgers zijn vaak de kinderen waar je minder last van hebt. Ook deze kinderen kunnen zich ‘anders’ voelen, maar laten ander gedrag zien. Ze willen je niet tot last zijn en voelen zich snel verantwoordelijk of schuldig. Dat is niet de bedoeling. Jij bent als moeder verantwoordelijk voor je kind, zodat het zich vrij kan ontwikkelen. Door zelf te leren hoe je wensen en grenzen aangeeft, stop je dit patroon. Zo zorgt dit gedrag ervoor dat je naar je eigen gedrag kan kijken en jezelf af vragen: 

  • In hoeverre neem ik ruimte voor mijzelf of wil ik anderen niet tot last zijn?
  •  In hoeverre voel ik mij verantwoordelijk voor anderen en zorg ik voor iedereen?
  •  In hoeverre heb ik last van schuldgevoel als ik bv nee zeg?

Je kind is volwassen voor zijn leeftijd

Dit zijn vaak de kinderen die braaf mee gaan in alles. Behulpzaam zijn en volwassen voor hun leeftijd. Dit kan natuurlijk volledig bij hen passen, maar het is niet de bedoeling dat het je kind in de weg zit. Dat het bv moeilijk kan ontspannen of moeite heeft met leeftijdgenoten of ruimte voor zichzelf in te nemen. Dan help je jullie beide door bij jezelf naar binnen te gaan en te kijken op welke manier jij jezelf belemmerd. Zo kom je steeds dichter bij jezelf en geef je jezelf steeds meer ruimte voor vreugde en ontspanning.  

Je mag erop vertrouwen dat jij en je kind niet zomaar bij elkaar zijn 

Zo zijn er vele manieren waarop kinderen schudden aan jouw systeem en het systeem van jullie familie. Hoe mooi is dat

Met als enige doel om steeds meer  je (ware) zelf te worden. Dat geldt voor jullie beiden. Samen kunnen jullie negatieve familie patronen stoppen en nieuwe balans brengen in moeder en kind verbinding. Jullie kunnen het 'anders' doen en leren op die manier samen jullie eigen levenslessen. 

Zo ontwikkelen jullie beiden tot jullie pure zelf en in verbinding met elkaar

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd